19.9.17

Huovutetut tossut + ohje

Paljon käytössä olleet tossuni kuluivat puhki. Ensin toisesta kantapäästä, ja sitten toisestakin. Kolmannen ja neljännen reiän ilmaantuessa aloin suunnittelemaan uusien tekemistä, jolloin syntyivät nämä pinkit kukkasin koristellut huopatossut. 

 

Tossut sopivat noin 37-kokoiseen jalkaan.

Huopatossuja varten tarvitset:
 • 150 g (eli 3 kerää) Novitan Joki-lankaa
 • Sukkapuikot 3 mm

Sukan neuleohje:
 1. Luo yhteensä 68 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (17 kullekin).
 2. Neulo suljettuna neuleena oikeaa 12 kerrosta. Sukan varsi rullautuu, mutta sen on tarkoituskin.
 3. Aloita kantapää kahden puikon silmukoilla (yhteensä 34 silmukalla) ja neulo sileää neuletta tasona 24 kerrosta. Älä siis neulo vahvistettua kantapäätä.
 4. Tee kantapään kavennukset siten, että keskelle jää 14 silmukkaa ja sivuille 10.
 5. Poimi sitten kantalapun kummastakin reunasta 13 silmukkaa.
 6. Jatka kaikilla silmukoilla sileää neuletta ja tee kiilakavennukset. Toista kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 64 silmukkaa (16/puikko).
 7. Jatka oikeaa neuletta kunnes olet neulonut kantapään jälkeen 55 kerrosta.
 8. Tee kärkikavennukset: 
  • Kavenna tasaisesti 8 silmukkaa (eli kaksi s jokaisella puikolla)
  • Neulo 3 välikerrosta.
  • Kavenna taas 8 silmukkaa.
  • Neule 2 välikerrosta.
  • Kavenna 8 s.
  • Neulo 1 välikerros.
  • Kavenna joka kerroksella 8 silmukkaa, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. 
 9.  Langanpätkiä ei tarvitse päätellä, mutta älä kuitenkaan leikkaa niitä vielä kovin lyhyeksi.

Tossujen huovutus 

Huovuta tossut pesukoneessa 40 asteen ohjelmalla ja laita linkous kokonaan pois tai ainakin pienimmälle kierrosnopeudelle. Laita tossujen sisälle muovipussi ja kiinnitä se hakaneulalla kärkeen, joka estetään tossujen huopuminen kiinni. Laita mukaan myös esimerkiksi muutama käsipyyhe.

Huomioi, että pesukoneissa ja niiden pesuohjelmissa on eroja. Joillakin koneilla tossut eivät näytä huopuvan ensimmäisessä pesussa juurikaan, mutta käsittelyn voi huoletta toistaa. Jos näyttää että ne eivät ole huopuneet tarpeeksi toisenkaan käsitttelyn jälkeen, voit koittaa huovutusta vielä 60 asteen ohjelmalla.

Huopuminen kutistuttaa villaa, joten koneesta tulee ulos luultavasti hassun näköinen pikkuinen mytty jota ei tunnista tossuiksi. Pesun jälkeen onkin tärkeää venytellä tossut oikean kokoisiksi ja antaa niiden kuivua oikeaan muotoon. Ainakin mun täytyi käyttää venytyksessä paljonkin voimaa että sain tossut oikenemaan. Venyttelin tossuja niin kauan että ne mahtuivat jalkoihini, ja pidin niitä jaloissani kuivumassa mahdollisimman pitkään. Tämä on tietysti aika ärsyttävä vaihe, koska märkiä jalanjälkiä ei halua ympäri asuntoa, ja matoillekaan ei oikein voi astua. Suosittelen siis tekemään huovutuksen iltasella, kun on aikaa istua sohvalla telkkarin ääressä. Tosin, tossut kyllä kuivuvat mielestäni melko nopeasti.

Tossun pituus ennen huovutusta on noin 31 cm ja huovutuksen jälkeen noin 20 cm.


Viimeistely

Jos tossuista jää törröttämään ikäviä haituvia, ne voi leikata saksilla. Leikkaa myös langanpäät. Virkkaa erivärisiä kukkia koristamaan nilkkaosaa. Itse virkkasin yhteensä kolme valkoista ja kaksi vaaleanpunaista kukkaa. Kukat olen virkannut mukaillen tätä ohjetta (klik!). Ruususta virkkasin vain kahdet terälehdet pienemmällä koukulla, että kukista saisi hieman tiiviimpiä ja pienempiä. Loppusilauksena lisäsin kukkien keskelle vielä helmiä.


 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti