2.9.16

Ohje virkattuun ruusuun isoäidinneliössä

Mun lyhyen blogihistorian aikana ehdottomasti luetuin postaus on tämä postaus virkkaamastani ruusuisesta vauvanpeitosta. Käykää katsomassa tuosta postauksesta lisää kuvia peitosta. Täytyy myöntää, että peitosta tuli sen tekemisen aikana itselle tärkeä tuotos jolla on paljon tunnearvoa. En tehnyt peittoa kukaan tietty pienokainen mielessä, mutta itselleni tärkeän peitosta teki ehkä se että suunnittelin ruusun itse ja että lopputuloksesta tuli noinkin onnistunut. :) Päätin nyt jakaa ohjeen tähän peittoon teidänkin kanssa.

Toivottavasti saatte ohjeesta selvää, laittakaa ihmeessä kommettia tai sähköpostia jos huomaatte ohjeessa virheen, epäloogisuutta tai epäselvyyttä! Lisäksi toivoisin, että jos virkkaatte tällä mun ohjeella, niin ilmiantakaa tekeleenne myös mulle nähtäväksi! :) laittakaa linkkiä kommenttikenttään  tai vaikka kuva sähköpostilla,  mä niin todella mielelläni näkisin muidenkin aikaansaannoksia.
Tarvitset:
 • Lanka: Novita Ipana, vaaleanpunaisena ja valkoisena (sävyt 519 ja 011), vihreä lanka on mulla Kotikullan vihreää akryylilankaa (saa esim. Tokmannista). 
 • Virkkuukoukku 2 tai 2,5 mm.
Ohje vaihekuvineen:
 • Tee aloitussilmukka, virkkaa 4 kjs, sulje ps renkaaksi.
 • 3 kjs, 1 p aloitusrenkaaseen, *1 kjs, 1 p renkaaseen*, toista *-* vielä 6 kertaa. 1 kjs, sulje kierros ps renkaaksi. Työssä tulee siis olla yhteensä 8 kaarta, joihin aletaan seuraavaksi virkata ruusun terälehtiä. (Kuva 1)
 • 1 ps (jolla siirryt ensimmäiseen kaareen), *2 kjs, ps seuraavaan kaareen*, toista *-* vielä 7 kertaa. (Kuva 2)
 • Näin muodostuneisiin kaariin virkataan sisimmät ja pienimmät terälehdet: virkkaa kuhunkin kaareen 1 ks, 2 p ja 1 ks. (Kuva 3)
 • Seuraavaksi siirrytään työn taakse virkkaamaan uudet kaaret toista terälehtirivistöä varten. Siirry työn taakse piilosilmukalla, * 3 kjs, ks edellisten terälehtien väliin*, toista *-* kahdeksan kertaa. (Kuva 4, joka on otettu ruusun takapuolelta)
 
 • Seuraavalla kierroksella virkataan toiset terälehdet kuhunkin kaareen: *1 ks, 4 p ja 1 ks*, toista *-* kahdeksan kertaa. (Kuva 5)
 • Siirry jälleen työn takapuolelle piilosilmukalla ja virkkaa vielä kolmannetkin kaaret viimeistä terälehtirivistöä varten: *4 kjs, ks edellisten terälehtien väliin*, toista *-* kahdeksan kertaa. (Kuva 6, työn takapuolelta)
 • Virkkaa kuhunkin kaareen terälehti: *1 ks, 5 p, 1 ks*, toista *-* kahdeksan kertaa. Katkaise ja päättele lanka. (Kuva 7)
 • Vaihda vihreään lankaan ja aloita yhden terälehden keskimmäisestä silmukasta. *Virkkaa 2 ks, 3 kjs, seuraavaan kukan terälehteen 2 p yhteen, 2 kjs. 1 p, 1 pp ja 1 p yhteen, 2 kjs, 2 p yhteen, 3 kjs*, toista *-* vielä 3 kertaa. Katkaise lanka ja päättele langanpäät. (Kuva 8)
 
 • Aloita isoäidinneliö valkoisella langalla. Aloita virkkaaminen samasta kohtaa kuin vihreälläkin langalla, eli pienemmän vihreän lehden päältä! Valitettavasti kuva 9 taitaa olla teille suurimmalle osalle väärin päin, sillä itse olen vasenkätinen ja virkkaussuuntani on siis oikealle. Aloita siis virkkaamalla *2 kjs (=1 p) pieneen vihreään lehteen, 4 p kaareen, 1 p seuraavaan lehteen, 2 p kaareen, seuraavaan lehteen 2 p, 3 kjs ja 2 p (=nurkka). Seuraavaan kaareen 2 p, ja taas seuraavaan lehteen 1 p, kaareen 4 p*. Toista *-* vielä kolme kertaa. (Kuvat 9 ja 10)
 • Toinen kierros valkoisella: virkkaa jokaisen pylvään päälle 1 p, ja nurkkiin 2 p, 3 kjs ja 2 p. (Kuva 11)
 • Kolmas kierros: virkkaa jokaisen pylvään päälle 1 p, ja nurkkiin 2 p, 3 kjs ja 2 p. (Kuva 12 ja 13)
 


Näin valmistui ensimmäinen ruutu. Omassa peitossani on yhteensä 15 tälläistä ruusullista isoäidinneliötä, 15 pelkkää valkoista neliötä ja lisäksi virkattu piparkakkureunus.

 

Ja jos et halua tehdä kokonaista vauvanpeittoa näistä ruuduista, niin käyväthän nuo koristeeksi sellaisenaankin mihin vaan. Itse olen tehnyt jo useampiin virkkaustöihin koristeeksi pelkän ruusun tällä ohjeella, ilman vihreitä lehtiä ja valkoista reunusta.

Toivottavasti tykkäätte ohjeesta :) Antakaahan tulla tuomio!

9 kommenttia:

 1. Aivan ihana, kiitos selkeästä ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Ruusupeitto on kyllä aivan ihana! Olisiko sinulla selkeää ohjetta tuohon valkoiseen ruutuun, jossa ei ole ruusua? Virkkaan niin vähän, että ottaisin ielelläni valmiin ohjeen. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentistasi :)

   minä virkkaan ruusuttoman neliön näin:
   - Tee aloitussilmukka, virkkaa 4 kjs, sulje ps renkaaksi
   - 1. kierros: Virkkaa 3 kjs (=1 p), 2 p, *3 kjs, 3 p*, toista *-* vielä kaksi kertaa, jolloin sinulla on aloitusrenkaassa neljä pylväsryhmää. 3 kjs, sulje kierros piilosilmukalla kolmanteen ketjusilmukkaan kierroksen alusta.
   - 2. kierros: Virkkaa 3 kjs, 2 p edellisen kerroksen pylväiden päälle, kulmaan virkkaa 2 p, 3 kjs ja 2 p. 3 p edellisen kerroksen pylväiden päälle, ja taas kulmaan 2 p, 3 kjs ja 2 p. Jatka näin koko kierros, niin että jokaisen pylvään päällä on yksi pylväs ja kulmassa tuo 2 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä. Sulje kierros aina piilosilmukalla.
   - Jatka samaan malliin, kunnes neliössä on 7 kerrosta.

   Jos tykkäät mieluummin virkata kaaviosta, niin esim seuraavasta linkistä löytyy kaaviokuva samanlaiseen neliöön (siinä on vain vähemmän kerroksia).
   http://demo.bhookedcrochet.com/february-crochet-along-granny-square-tote/

   Toivottavasti selityksestäni saa selvää, virkkauksen iloa :)

   Poista
 3. Hei!
  Ihanaa, kun vastasit näin nopeasti ja hyvin selkeältä näyttää ohjeesi. Mukavaa, kun on viikonloppu, niin saa oikein ajan kanssa tehdä käsitöitä. Lämpöiset kiitos sinulle ja kaunista kesää!

  VastaaPoista
 4. Hei, ihana malli ja niin selkeä ohje. Kiitos! Aloittelijan kysymys: miten yhdistit neliöt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kehuista ja kommentista :) Palat yhdistin virkkaamalla kiinteillä silmukoilla, ohje löytyy esimerkiksi täältä: https://www.youtube.com/watch?v=KdvmFbk2nQU

   Poista
 5. Kiitoksia kauniista ja selkeästä ohjeesta. Aloin tekemään. Tokmannilta ostin vauvalankaa, 3koukulla teen. Super baby langasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ihanasta kommentista! Tuo lanka sopii varmasti hyvin tähän :)

   Poista