2.3.17

Sukat vauvalle valepalmikolla, ilman kärkikavennuksia + ohje

Tämän ohjeen pohja on oikein mun luotto-ohje, jolla oon tehnyt jo vaikka kuinka monet vauvansukat. Ohjetta on helppo muokata niin isommaksi kuin pienemmäksikin ja varren mallia on myös helppo vaihtaa. Kirjoitin postauksen jo aiemmin näistä värikkäistä sukista, johon myös kirjoitin ohjeen auki.

 

Nyt mulla oli ylimääräisenä pieni keränloppu söpöä vaaleansinistä lankaa ja päätin soveltaa uudenlaisen varren tähän sukkaan. Halusin koittaa miten tähän sopisi valepalmikko, ja hyvinhän se mun silmään sopii. Varsi on kaksinkertainen joten varmaan pysyy vauvan jalassa hieman paremmin ja on samalla lämmittävämpi. Kuten edellisenkin tekemäni ohjeen sukat, nämäkin kutoo aloittelijakin nopeasti eikä valepalmikon tekeminen ei ole ollenkaan vaikeaa!

Vauvansukkiin tarvitset:
 • Noin 25 g lankaa (minulla Novita Nalle)
 • Sukkapuikot (2,5)
 • Parsinneula

Ohje:
 • Luo 36 silmukkaa ja jaa ne kolmelle puikolle. Neulo suljettuna neuleena kierros 1o, 1n.
 • Toisella kierroksella aloita alla olevan kaaviokuvan neule, eli valepalmikko. Valepalmikkoa voi neuloa monella eri tyylillä, mutta kauneimmaksi ja toimivimmaksi olen todennut tällä ohjeella tehdyn palmikon.
 • Neulo kerrokset 1-5 kerran ja toista kerrokset 2-5 vielä kaksi kertaa.
 • Neulo kerros 2 vielä kerran. Neulo myös 3. kerros, muuten kuten kuvassa, mutta älä tee langankiertoa! Tässä kohtaa silmukat siis vähenevät kuudella (työssä on nyt yhteensä 30 silmukkaa).
 • Neulo yksi kierros *1o, 1n, 2o, 1n*, toista *-* vielä viisi kertaa.
 • Käännä työ siten, että neulomissuunta vaihtuu. Näin tehdään varsi, joka voidaan myöhemmässä vaiheessa kääntää kaksinkertaiseksi. (Työhön saattaa jäädä kääntymiskohtaan pieni reikä, mutta älä huolehdi, se ei jää näkyviin.)
 • Neulo edelleen suljettuna neuleena kolme kierrosta oikeaa, kaventaen kolmannella kierroksella tasaisesti 3 silmukkaa (työssä on nyt yhteensä 27 silmukkaa).
 • Jatka oikeaa neuletta vielä 17 kerrosta. Nyt sukan varsi on valmis ja siirrytään tekemään sukkaosaa. Seuraavista vaiheista voit katsoa lisäkuvia tästä postauksesta (klik!) :)
 • Jätä muut silmukat odottamaan, ja neulo kerroksen ensimmäisillä 9 silmukalla sileää neuletta tasona 15 kerrosta, jolloin muodostuu läppä, eli jalkapöydän päälle tuleva sukan osa.
 • Poimi läpän kummaltakin sivulta 9 silmukkaa, ja neulo kaikilla silmukoilla suljettuna neuleena oikeaa 8 kierrosta.
 • Sukan pohja muotoillaan kantapääkavennuksista tutulla tyylillä. Jatka työtä 9 s:lla kärjessä ja neulo sileää neuletta kaventaen reunimmaiset silmukat, oikealla puolella ylivetokavennuksella kaksi silmukkaa yhteen ja nurjalla puolella kaksi nurin yhteen.  
 • Jatka kavennuksia, kunnes työssä on jäljellä kantapään kohdalla 18 s.
 • Kantapään saumat yhdistetään toisiinsa parsinneulan avulla silmukoimalla, jolloin saumaa ei jää oikeastaan ollenkaan näkyviin. Netistä löytyy hyviä ohjeita, jos silmukointi ei ole tuttu juttu.
 • Päättele lopuksi langanpäät.

Alla vielä selvyyden vuoksi kuvat sukasta varsi suorana ja kaksinkerroin käännettynä.
14 kommenttia:

 1. Ihanaa!!Rovaniemen synnärin vauvoille alkaa näköjään tulla töppösiä ��

  VastaaPoista
 2. Hei! Sain aikaiseksi varsin erinäköiset sukat :( ongelma varmaan on kavennuksissa. Tein siis läpän eli jalkaterän pääliosan, poimin sivusta silmukat, joita tuli 13 per puikko (muuten olisi jäänyt reikiä). Jatkoin viidellä puikolla kaventaen ensin 8 kerroksen aikana ylimääräiset silmukat pois. Eli nyt viisi puikkoa, 9 s per puikko. Sitten kaventelin kuten kantapäässäkin, ekalla puikolla(jolla siis poimin silmukat toisesta reunasta) lopussa 2 yhteen ja tokavikalla puikolla (toinen poimintapuikko reuna) 2 ekaa ylivetäen. Vikana puikkona siis tämän läpän päähän jäänyt puikko.
  Näin kaventelin kunnes myös vikan puikon silmukat kaventuivat ja parsin kantapääosan 18 s kiinni. Sukasta tuli epämääräinen pussukka :'(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Höh, mikähän siinä meni mönkään :/ Katsoitko tarkentavat vaihekuvat toisesta postauksestani, jossa sukkaosa on neulottu samalla menetelmällä? Tässä linkki postaukseen: http://pitsinviemaa.blogspot.fi/2016/05/neulotut-sukat-vauvalle-ilman.html (huomaa että silmukkamäärät on eri)

   Kavennukset tosiaan ovat varmaan ongelmakohta kun sukasta tulee erinäköinen. Jos ymmärsin oikein, sulla taitaa olla kaksi kohtaa jotka teet erilailla.

   Jos poimit läpän reunoilta enemmän kuin 8 silmukkaa, ei kannata kaventaa ylimääräisiä silmukoita vielä pois noiden kahdeksan kerroksen aikana (sillä sukka alkaa muuten kaventua jalanpohjaa kohden). Jos silmukoiden poimimisvaiheessa sukkaan jää reikiä, niin lyhennä ennemmin läppää muutamalla kerroksella. 13 silmukankin poimiminen läpän reunoilta on tietysti ihan ok, silloin sukasta tulee vaan pidempi. Mutta älä aloita kavennuksia vielä tässä vaiheessa siis, vaan neulo oikeaa neuletta kaikilla silmukoilla se kahdeksan kierrosta :) Seuraavassa linkissä muuten vinkki miten silmukat kannattaa poimia läpän reunoilta, koita tuota tekniikkaa niin ehkä saat reiät vältettyä: http://unelmiensilmukat.blogspot.fi/2015/08/silmukoiden-poimiminen-kantalapun.html

   Sitten tuo sukan pohjan neulominen. Teitkö siis loppuun asti suljettuna neuleena? Tarkoitus on siis tuon aiemmin neulomasi kahdeksan kierroksen jälkeen jatkaa neulomista vain 9 silmukalla, jotka ovat sukan kärjessä varpaiden kohdalla (eli samat silmukat, joilla teit läpän). Noiden 9 silmukalla neulotaan sileää neuletta, kaventaen nurjalla puolella kaksi nurin yhteen ja oikealla puolella kaksi oikein yhteen, kunnes on jäljellä tuo 18 silmukkaa. Toivottavasti tästä oli apua ja linkkien kuvat selkeyttää hommaa! :)

   Poista
  2. NONIIN NYT, kiitos, selkeni ja sain asiallisen näköiset tossut! Superkiitos! Tuli tosi kivat! :)

   Poista
 3. Moi! Onko kavennukset pakollisia vai voiko sukat tehdä kaventamatta? Vaikuttaako se sukkien ulkonäköön vai onko siihen joku muu syy?

  VastaaPoista
 4. Moi! Tarkoitat varmaan varren kavennuksia? Eivät ne toki pakolliset ole, mutta koska varsi on kaksinkertainen, se istuu paremmin jalkaan kun alimmainen osuus on muutaman silmukan pienempi :)

  VastaaPoista
 5. Moi!
  Mitä tarkoittaa, kun neulotaan sukan pohja 9:llä silmukalla, niin miten päädytään tilanteeseen, jossa työssä on yhteensä 18 silmukkaa jäljellä?
  Minulla on nyt siis 9 + 18 + 18 ja ne kahdeksan kerrosta neulottuna. Nyt jos lähden jatkamaan vain noilla 9:llä silmukalla ja niistä aina kavennan molemmissa reunoissa - olen neljän kerroksen jälkeen tilanteessa, että tällä puikolla on vain yksi silmukka ja kahdella 'levossa' olleella puikolla on 18 + 18. Eli ts. mitä noille 18 + 18 silmukoille pitäisi tehdä..?
  Lisäksi toinen kysymys. Ohjeen alussa todettiin, että vaihda neulomissuuntaa eli tällöin käänsin työn poispäin itsestäni. Nythän työ on koko ajan 'nurjan' näköinen, kunnes lopussa ilmeisesti käännetään, jotta valepalmikko saadaan näkyviin oikein päin. Vai pitikö neulomissuuntaa taas vaihtaa jossain kohdassa?
  Suuri kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos kommentista, toivottavasti osaan vastata niin että tästä ymmärtääkin jotain :)

   Ootko katsonut vaihekuvia toisesta postauksesta, jossa sukkaosa on neulottu samalla tekniikalla? Tässä linkki postaukseen: http://pitsinviemaa.blogspot.fi/2016/05/neulotut-sukat-vauvalle-ilman.html (huomaa että silmukkamäärät on eri) Ehkä kuvista selviää tarkemmin tuohon ekaan kysymykseen vastaus?

   Koitan kuitenkin selittää sanallisesti vielä: Jatkaessasi kärjen 9 silmukalla, kaventele sivuilla olevista 18+18 silmukoista pois (eli se 9 silmukkaa pysyy aina kärjessä eikä niistä kavenneta ollenkaan). Toisin sanoen niitä 9 silmukkaa neulotaan edestakaisin ottamalla aina päissä yksi silmukka sivuilta kavennuksessa mukaan, jolloin muodostuu jalkapohja. Sitten kun olet kaventanut kummallakin sivulla tarpeeksi monta kertaa (eli jos sulla on silmukat kolmella puikolla niin jäljellä on 9+4+5 silmukkaa), voi aloittaa silmukoinnin jonka avulla suljetaan kantapää.

   Neulomissuuntaa vaihdetaan työn aikana vain kerran. Eli juu, tuo varren päälliosa (eli se missä on valepalmikkoa) on suunnan vaihtamisen jälkeen loppuneuleen ajan väärin päin. Lopuksi varsi taitetaan kaksinkertaiseksi, jolloin valepalmikko tulee näkyviin.

   Olikohan tästä apua? :)

   Poista
 6. Miksen saa tota valepalmikkoa oikein? Jää liian vähän silmukoita toisen rivin jälkeen. En ymmärrä.
  Ois niin nätit muuten <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu niin sen kuuluukin mennä, toisen rivin jälkeen silmukkamäärä hetkellisesti pienenee, mutta rivillä 3 tehdään langankierrot jotka korvaa kaventuneet silmukat. Voin kyllä koittaa tarvittaessa auttaa niinkin että laitat kuvan mulle sähköpostiin? :)

   Poista
 7. Hei; sain tossun tehtyä,mutta silmukointi a en osaa. Netissä on monta eri tapaa tehdä silmukointi. Päättelenkö ensin silmukat ? Kiitos neuvosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, vastaaminen on hieman kestänyt - blogi on viime aikoina jäänyt taka-alalle. Silmukoita ei tarvitse päätellä, silmukointi hoitaa sen homman.
   Esim seuraavasta linkistä löytyy hyvä ohje silmukointiin :)
   https://punomo.fi/tekniikat/neulonta-tekniikat/neuleen-viimeistely/silmukointi-suoraan-puikoilta-ompelemalla-oikeakatinen/

   Poista