21.5.17

Kartta-lasinaluset + ohje

Pinterestissä tuli vastaan kiva kuva lasinalusista, jotka oli tehty liimaamalla paloja maailmankartasta pyöreälle pohjalle. Ne oli mun mielestä niin söpöjä että päätin kokeilla tehdä samantyyppisiä. Mulla oli sattumalta kotona vieläpä tuunattaviksi soveltuvia paksuja pahvisia lasinalusia ja Suomen yleiskarttakirjan löysin kierrätyskeskuksesta muutamalla kymmenellä sentillä.Lasinalusia varten tarvitset:
 • Pahvisia alustoja. Mulla oli siis käyttämättä jääneitä jonkun kaljamerkin pahviläpysköitä. Voit varmasti käyttää myös jotain tukevaa pahvia ja leikata itse haluamasi muotoiseksi.
 • Karttakirjan
 • Erikeeperiä tai muuta yleisliimaa
 • Siveltimen ja sakset
 • Spraylakkaa. Mulla himmeä lakka.

Työohje:
 1. Etsi kartasta haluamasi paikat ja leikkaa niistä pahvialustaa hieman suuremmat ympyrät.
 2. Tee liimasta ja vedestä seos (noin 1:1, tulee melko ohutta, mutta tässä hommassa se on parempi).
 3. Sivele liimaseosta ensin pahvialustalle, niin että se kostuu kunnolla.
 4. Painele kuva alustaan. Tasoittele ja paina, kunnes paperi on kiinnittynyt eikä siinä näy ilmakuplia.
 5. Sivele liimaseosta seuraavaksi karttakuvan päälle, niin että myös paperi kostuu kunnolla. Tässä vaiheessa kuvaan ilmestyy usein epätasaisuuksia, mutta niitä voi yrittää tasoittaa sormin painelemalla. Yleensä kuprut kuitenkin katosivat kunhan antoi kuivua kunnolla rauhassa.
 6. Ensimmäisen liimakerroksen kuivuttua leikkaa kuva oikeankokoiseksi pahvialustan reunaa pitkin. Malttia, ettet leikkaa yhtään yli!
 7. Sivele liimaseosta vielä kerran lasinalusen päälle. Käy läpi myös alusen reunat, että kuva on varmasti kiinnittynyt joka puolelta. Anna kuivua hyvin.
 8. Voit sivellä liimaseosta vielä jos tuntuu että joku kohta kaipaa lisäystä.
 9. Jos pahvit on vääntyilleet kuivuessaan, laita ne painavan kirjapinon alle ja anna olla yön yli suoristumassa.
 10. Lopuksi suihkuta aluset spraylakalla, jotta niistä tulee mahdollisimman vedenkestävät.
Tämä idea on muunneltavissa moneksi. Lasinalusia voisi tehdä samalla tekniikalla esimerkiksi jonkin kirjan sivuista, runoteksteistä, lempparikappaleiden nuoteista tai miksei vaikka omista valokuvista, jotka on tulostettu ihan tavalliselle paperille. Myös lemppareimpien ulkomaankohteiden karttoja olisi kiva käyttää. Nämä lasinaluset olis muuten myös hyvä lahjaidea!

2 kommenttia: